Сергей Петров – Араджиони – Относно


Кой е Сергей Петров – Араджиони

Сергей Петров – Араджиони е български политолог с украински произход. Практически целия си живот прекарва в град Варна. Определя се като консервативен човек, християнин, вярващ в приемствеността и еволюцията, а не в революцията. Сергей Петров използва фамилията Араджиони, която е характерна за рода му по майчина линия.

Името е уникално и датира от средата на XIX в., когато неаполитански поданик на име Томасо Реккиони се сдобива с имение до гр. Киев и се установява там около 1855-1860г. По необясними причини,името е записано на кирилица като Араджиони. Такава фамилия до онзи момент не съществува и на практика, всички, които носят тази фамилия са роднини. Родът има някои ярки представители, като герои от Първата и Втората световни войни, а Сергей Алексеевич Араджиони (дядото на Сергей Петров) е автор на редица учебници по английски език.

Родът Араджиони преплита своята линия с този на Сикора. Микола Викентиевич Сикора (пра-пра-пра дядо на Сергей Петров) е кмет на град Проскуров (днешен Хмельницкий), който управлява в смутни времена на тривластие, назряваща революция, погроми на атаман Семенко и тежка икономическа криза. И до днес е една от най-значимите личности в историята на града.


Микола Викентиевич Сикора


Образование

Икономика

Завършва Професионална гимназия по икономика “Д-р Иван Богоров” с профил Митническа и данъчна администрация.

През 2016 година е обявена иновативна магистърска програма по предприемачество към Варненския свободен университет, в партньорство с Българския център за предприемачество,  компания Interculture, а програмата е на университета в Санта Клара, намиращ се в сърцето на Силициевата долина.

Обучаващи по програмата са имена като проф. Ърнест Дж. Уилсън III от Университета в Северна Каролина, основател на Third Space Thinking, Майкъл Марвин – създател на Tech Valley, еквивалента на Силициевата долина в Ню Йорк, Джейми Уилямс – бивша звезда в Super Bowl, актьор с роля във филм на Оливър Стоун, доктор по комуникации, създател на филмова компания, Лари Бийл – един от най-признатите финансови експерти, консултирал Стив Джобс и Стив Возняк, Норман Винарски – създател на гласовия асистент SIRI и още много други. За обучението си в иновативната програма, Сергей Петров получава индивидуална стипендия от Саафир Рабб, бивш съветник на президента на САЩ.

Политически науки

През 2011г. Сергей Петров започва да следва специалност “Политология” във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Като студент още участва в няколко щаба – за местни и национални избори и референдуми. През 2015г. Сергей Петров продължава следването си, като продобива с отличие магистърска степен по Международна политика и сигурност. Темата на разработката е “Ислямският фундаментализъм в глобалното общество”. Автор на няколко научни и редица публицистични статии в сферата на политическите науки.

Професионална кариера

Сергей Петров работи в различни щабове за национални, местни и европейски избори, както и за референдуми. След това четири години работи във водеща международна туристическа агенция. От 2012 г. на свободна практика предлага и услуги в дигиталната сфера.

През 2017г. Варна е носител на титлата Европейска младежка столица, което кара Сергей Петров да отправи критика към начина на провеждане на програмата, след което е поканен в екипа и се присъединява като експрт Младежки политики. Малко по-ксъно е сформиран отдел Младежки политики и международна комуникация в организацията, ръководен от Сергей.

Сергей Петров през 2018г. става част от екипа на Български Бизнес Форуми, като заема и организационна роля в организацията на зрелищното събитие Innowave Summit – най-голямото технологично и предприемаческо събитие в цяла Югоизточна Европа. В събитието взема участи Европейският комисар Мария Габриел, както и мениджъри от топ компании като Фейсбук, Алибаба, Амазон, Гугъл, Майкрософт, Мозила и много други.

През 2019г. Сергей Петров е избран за изпълнителен директор на Сдружение “Варна – Европейска младежка столица”. Координира няколко международни проекта, свързани с разработване на методологии за успешно прилагане на иновативни инструменти в сферата на младежките политики на местно ниво. Сергей Петров е представител на гр. Варна в Мрежата на Европейските младежки столици, като на 26 януари е избран за член на борда на организацията, заедно с представителите на Клуж-Напока, Солун, Брага, Марибор, Клайпеда и Нови Сад.
Сергей Петров е основател и CEO на ATAMAN AGENCY.

Граждански акции

Още през 2010г. Сергей Петров се присъединява към организационния екип на протестите срещу тогавашния кмет на Варна – Кирил Йорданов. В началото протестите избухват заради негодованието на варненци срещу бездействието на местната власт по повод окаяното състояние на пътната инфраструктура, а след това прерастват в цялостно негодувание срещу бездействието по всякакви наболели за града въпроси.

През 2013г. е активен участник в простетите срещу кабинета „Орешарски“.
През 2014г. е инициатор на инициатива срещу тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович, непосредствено след като специални части без обозначителни знаци застрелват стотина протестиращи на Майдана в Киев. Тогава с група активисти Сергей “обесва” чучело на Янукович пред украинското посолство във Варна. Непосредствено след акцията е привикан в полицията за обяснения, включително е разпитван дали подготвя терористични нападения срещу сградата на посолството. След подписване на протокол по чл. 56 ЗМВР, с което лицето се предупреждава за отговорността, предвидена в закона за нарушение на обществения ред или за съответното престъпление, Сергей Петров е пуснат.

Обществена дейност

На 13.10.2018г. Сергей Петров е организатор и домакин на кръгла маса “Европа, какво следва?”, чиято цел е да покаже консервативната гледна точка за бъдещето на Европа. В инициативата участие вземат Петър Николов-Зиков – политолог и автор, Мартин Табаков – политолог, Ангел Джамбазки – евродепутат от групата на ЕКР, Кристиян Шкварек – председател на Младежки консервативен клуб и други. Събитието е излъчено по тв. Европа, а модератор на разговора е Георги Харизанов.

През същата година е основано и Сдружение “Таляна”, чиято цел е да запази културно-историческото наследство в сърцето на гр. Варна, между ул. Преслав и ул. Симеон – старият център на града. Инициативата успява до голяма степен да вдъхне отново живот на тази зона в града. Сергей Петров поема председателските функции в Сдружението, а през 2020г. е избран за заместник-председател.

На 8-ми юни 2019г. се провежда и конференцията TedXTalayna, на която Сергей Петров е лектор на тема “Традициите и нашето отношение към тях”. “„Избрах да говоря за традициите и отношението на съвременния човек към тях. Съвсем категорично отхвърлям тезата, че ние „създаваме“. В това ни убеждават денонощно. Моята философия е на развиващ човек. Не на създаващ. Можем единствено да създаваме инструменти, които оптимизират вече съществуващи явления”. И още: „Да обичаш града си, без да го познаваш, е като да се влюбиш в една красавица, да прекараш целия си живот с нея, но да не я опознаеш”.”


TedXTalyana


Сергей Петров е основен инициатор и организатор на “Академия за гражданско образование” в гр. Варна, която реализира с подкрепата на доц. Д-р. Калоян Смилков – политически антрополог. Целта на академията е да създаде бъдещи млади лидери. За 4-те издания през обучението са преминали над 100 младежи от Варна и областта. Като гост-лектори са се включвали обществени личности, политици на местно, национално и европейско ниво, академици, инфлуенсъри и др.
През 2018г. е инициатор на създаването на организация, която да обединява млади политолози и студенти. През същата година организацията е учредена, а на нея присъстват представители от всички университети в България, които предлагат специалността. Така се ражда Младежка асоциация по политически науки, а Сергей Петров е избран за председател на организацията.

През януари 2021г. Сергей Петров участва като панелист в конференцията “Бъдещето на Европа е консервативно”, организирана от групата на Европейските консерватори и реформисти, в което участват евродепутати от цяла Европа, както и проф. Ришард Легутко.

Сергей Петров – Араджиони подкрепя и каузи, свързани с деца и лица с множество увреждания лишени от родителска грижа.

Спартак Варна

Освен интересите в сферата на политическите науки, Сергей Петров е фен на местния футболен клуб Спартак Варна – един от емблематичните отбори на България, основан през 1918г., който през последните десетилетия претърпява тежки време, но продължава да съществува, благодарение на усилията на привържениците. През 2020г. Сергей Петров е избран за член на ръководството на клуба, в ролята си на представител на феновете. Малко по-късно към клуба се присъединява бизнесменът Асен Миланов, който успява да допринесе за финансовата стабилност на клуба и отборът печели промоция за професионалния футбол – във Втора лига. Малко преди старта на сезон 2021-2022 е обявен още един спонсор – Павлин Николов, собственик на Интерком Груп. През 2023г. е избрано ново ръководство, а Сергей Петров остава част от Контролния съвет на клуба.В качеството си на политолог, Сергей Петров пише коментари, които попадат в различни медии – новини.бг, 24 часа, в. Труд, Топновини, платформите Консерваторъ и Война и Мир и др. Сергей Петров периодично е гост и в национални телевизии като БТВ, Нова телевизия, Евронюз България и други. Чест гост в онлайн предаването Контракоментар с водещ Асен Генов. Автор е на няколко научни публикации, представящите философските аспекти на предизвикателствата пред понятията “сигурност” и “свобода”. Сергей Петров – Араджиони участва в редица семинари, конференции, обучения, кръгли маси и обществени обсъждания. Панелист е в редица международни конференции, свързани с младежките политики.